Categorieën
Carrière en Werk

HVO diesel tanken: het heden en de toekomst

HVO diesel: een uitleg

Als je het hebt over HVO diesel dan praat je over een bepaalde biobrandstof. De term is een afkorting van de Engelse woorden Hydrotreated Vegetable Oils. Dit betekent zoveel als dat dit type brandstof gewonnen wordt uit plantaardig en dierlijke vetten. Het is een groot voordeel dat deze bronnen herproduceerbaar zijn. Zo kan er voor een langere periode vertrouwd worden op de beschikbaarheid van deze biobrandstof. Het is een goede vervanger voor de huidige veelgebruikte fossiele brandstoffen en daarom zal het tanken van HVO diesel bijdragen aan een schoner klimaat.

Waarom is HVO diesel tanken zo belangrijk?

HVO diesel is een bepaald soort biobrandstof dat goed is ge gebruiken in vele verbrandingsmotoren. Er zijn twee vooroplopende sectoren die steeds meer ontwikkelen op dit gebied: de energiesector en de transportsector. Zij willen met een milieuvriendelijkere oplossing komen om hun apparaten te kunnen doen laten functioneren. HVO diesel tanken is hiervoor de juiste oplossing. Het is namelijk niet schadelijk om op deze manier biobrandstof te maken en te gebruiken. Bij het verbranden van dit type brandstof komt namelijk geen schadelijke stof vrij zoals dat wel het geval is bij de verbranding van fossiele brandstoffen.

Kiezen mensen op dit moment al voor HVO diesel tanken?

Het tanken van HVO diesel is nog niet overal gemeengoed. Hoewel mensen meer en meer te weten komen over de mogelijkheden hiervan is merendeel van de motoren nog werkzaam op fossiele brandstoffen. Maar daar komt verschuiving in. De eerder benoemde energiesector en transportsector maken hier en daar al gebruik van de milieuvriendelijke optie. Zo kunnen bepaalde aggregaten in plaats van fossiele diesel HVO diesel tanken. En hetzelfde geldt voor trucks in de transportsector: deze zijn veel op de weg en daarom is het belangrijk dat er ook voor deze impactvolle voertuigen een klimaatvriendelijkere optie komt.

Biobrandstof tanken is beter voor het klimaat

Een beter klimaat is het voornaamste doel van het gebruiken van HVO diesel. De huidige fossiele brandstoffen leveren bij hun verbranding schadelijke stoffen op voor het milieu. Verbrandingsmotoren die HVO diesel tanken hebben hier in vele mindere mate last van. Zo komt men stapje voor stapje dichter bij een schoner klimaat en een betere leefomgeving voor mens en dier. Omdat richting de toekomst fossiele brandstoffen gaan verdwijnen omdat ze opraken moeten er wel alternatieven bedacht worden. De ontwikkeling van milieuvriendelijke soorten zouden daarom de komende tijd wel eens in vogelvlucht een grote ontwikkeling kunnen meemaken. HVO diesel tanken is nu nog niet ingeburgerd bij het grote publiek maar wellicht over een aantal decennia wel.